Friluftsfrämjandet gör ett hästjobb som inte många känner till

20 okt, 2019 | Aktiv, Engagemang, Föreningsliv, Gemenskap, Sverige, Trollhättan

Tror du också att det är kommunen som har hand om våra motionsspår, skidspår och grillplatserna intill? Fel. Fel. Fel. Faktum är att det är engagerade medlemmar i Friluftsfrämjandet som sköter allt detta åt oss. Ideellt.

Friluftsfrämjandet finns över hela landet och föreningens mål är ett friluftsliv för alla. Året runt anordnar Friluftsfrämjandets ideella ledare alla möjliga äventyr i naturen. Och tanken är att alla ska kunna följa med.

Allemansrätten är en av hjärtefrågorna

Med över 100 000 medlemmar arbetar Friluftsfrämjandet för bevarandet av allemansrätten och att alla ska få möjlighet att upptäcka och lära känna den svenska naturen. Friluftsfrämjandet har även en tydlig agenda i frågor som rör barns hälsa, friluftsmiljö, allemansrätten och stadsplanering.

Friluftsfrämjandet gör stor skillnad

Det som icke-medlemmar inte har koll på är att det faktiskt inte är kommunen som ser till att motionsspåren och grillplatser med mer är i ordning så att vi kan ge oss ut i naturen och njuta.

”Hade det inte varit för Friluftsfrämjandet hade här bara varit skog” förklarar Rune Larsson som är ordförande i Friluftsfrämjandet Trollhättan och berättar att det är han och andra engagerade medlemmar som sköter om allting. ”Vi röjer upp, håller efter och om vintern så drar vi upp skidspåren” fortsätter Rune.

Att säga nej fanns inte på kartan

När förra ordföranden slutade så fick Rune Larsson förfrågan om inte han kunde ställa upp. Till en början var han lite tveksam, men samtidigt kände han att han inte ville svika föreningen: ”Jag har i hela mitt liv utnyttjat Friluftsfrämjandets motionsspår och skidspår med mera. Helt gratis. Så när de frågade mig om jag kunde ta över som ordförande kunde jag ju inte säga nej.”

I Trollhättan behöver vi bli fler

Varje år anordnar Friluftsfrämjandet i Trollhättan olika aktiviteter som alla kan följa med på, men Rune förklarar att föreningen behöver fler som hjälper till: ”Det här är en helt ideell verksamhet. Alla vi som är engagerade gör detta frivilligt, på vår lediga tid. För att vi brinner för friluftslivet, både det organiserade och det fria. Men vi behöver bli fler som är med och kan vara ledare. Det finns så mycket roligt man kan göra. Och vi behöver locka våra barn och unga att följa med. För vem mår inte gått av att umgås och att komma ut i naturen?” avslutar Rune och ler.

Känner du dig manad?

Älskar du att komma ut i naturen och skulle vilja göra det mer regelbundet – då vore det väl en toppenidé att kontakta Friluftsfrämjandet och Rune Larsson. Vem vet, kanske kan du bli Trollhättans nya Mulle? Eller leda ett gäng tonåringar ut på vildmarksäventyr i närområdet?

 

Translate