Upphärads Idrottssällskap

I alla tider har människor velat tävla, med sig själv och mot andra för att se vem som är snabbast, vem som kan hoppa högst eller kasta längst. I grekiska tempel och egyptens pyramider, på grottmålningar och hällristningar, överallt finner man bilder på tävlande eller idrottande människor.

UIS Historia

Den organiserade idrottsrörelsen i Upphärad startade redan 1928, Då bildades Upphärads AIK.
Man spelade fotboll på det gärde där den nuvarande idrottsplatsen ligger men de sista åren höll man till på en åker på Nyckleby Ängarnas mader nere vid ån. Förutom fotboll sysslade man även med bandy, brottning och boxning.
1938 lades Upphärads AIK ner.

Intresset för idrott och fotboll fanns emellertid kvar hos framför allt de yngre upphäradsgrabbarna. Det lirades en del fotboll bakom Bodéns ladugård.
Det hade nu blivit sommar 1945. Det blev äntligen fred och killarna hemförlovades från sina militära uppgifter och därmed stärktes intresset för att åter bilda en idrottsklubb. Den 6 juni samlades på C.H. Hermanssons café i Upphärad ett idrottsintresserat gäng, som enhälligt beslöt att bilda Upphärads Idrottssällskap, UIS. De församlade beslutade även att föreningens färger skulle vara rött och vitt, med röd tröja och vita byxor.

Translate