the local club hub

Kontakta oss direkt

ActiveMatch – till för alla

Föreningslivet i Sverige är utan jämförelse, överlägset störst i världen och bäst på att samla människor och skapa gemenskap. Men det kan vara lite svårt att hitta dit om man inte vet vad man letar efter och var man ska leta. ActiveMatch hjälper alla som vill, att hitta en plats där de kan göra något de älskar tillsammans med folk de gillar. På så vis hjälps vi åt att inkludera fler i lokalsamhället på ett enkelt och trevligt sätt.

ActiveMatch samlar och presenterar föreningar och kommunala fritidsverksamheter på en plats och översätter dem snabbt, kanske inte helt språkligt korrekt – men utan dröjsmål och till väldigt många språk. Verktyget utgår ifrån att du inte kan ett enda dugg om det svenska föreningslivet, men att du vet vad du är intresserad av. Du kan söka både med hjälp av kategorier och med fritext, via kommun eller hur som helst. Tanken är att ge föreningar möjlighet att rekrytera nya medlemmar och nya medlemmar att hitta en förening. Om du är nyanländ, nybliven pensionär, nyinflyttad eller kanske nyskild så är tanken, att du när som helst kunna gå in och hitta en förening eller verksamhet där du kan utveckla ditt fritidsintresse. Eller för all del, du kan mycket väl upptäcka ett helt nytt intresse. Förhoppningen är att alla Sveriges kommuner och föreningar ska se möjligheten och göra sina fritidsaktiviteter synliga och tillgängliga så att vi fortsätter att träffas, utvecklas och ha kul tillsammans.

Välkommen att utforska ditt lokala föreningsliv och hitta en aktiv och meningsfull fritid i närheten av där du bor!

Åsa, Nicke och Bättan

Grundare och utvecklare av ActiveMatch

fördelar med activematch för föreningar

 1. Tillgänglighet – Sverige har fler än 240 000 ideella föreningar men det kan vara svårt att hitta en man gillar. Det hjälper Active Match till med. Vi samlar alla kommunens föreningar på ett ställe.
 2. Individanpassad sökbarhet – sökfunktionen utgår ifrån människors intressen och inte från kunskap om föreningslivet. Det ska vara enkelt för alla att hitta din förening inom både idrott och kultur.
 3. Bra och enkelt gränssnitt – det spelar ingen roll om du är en stor eller liten förening, i vårt gränssnitt presenteras alla föreningar på samma sätt. Fyll i back-log-formuläret så sköter systemet resten.
 4. Sänker trösklar – på ActiveMatch får den som söker förening reda på vad det kostar, vad hen ska ha på sig vid första mötet och vilken utrustning som krävs. Hen får också veta vilka språk som talas i föreningen. Det gör det enklare för er som förening att kanske fixa tolk och förbereda första mötet med nya medlemmar.
 5. Språkstöd – din presentation översätts automatiskt till en alla språk på ActiveMatch, med hjälp av Google translate. Det blir inte perfekt men det blir begripligare än utan någon översättning. Vi samlar också på Fritidstolkar som kan hjälpa till att översätta vid möten med nya medlemmar.
 6. Stödfunktioner – Det kan vara dyrt att utöva en aktivitet, därför finns länk till kommunens egna stödfunktioner för föreningsliv och till lokala Fritidsbanker där man kan låna utrustning så att man kan prova på innan man investerar i cyklar, klubbor, skor och annat man behöver. Den här funktionen förutsätter att kommunen har ett eget medlemsskap i ActiveMatch.
 7. Volontärer – vi vet att alla föreningar sliter för att få det att gå ihop och att det ibland behövs en extra hand. Därför samlar vi på folk som vill hjälpa till i bland som Volontär. Den här funktionen förutsätter att kommunen har ett eget medlemsskap i ActiveMatch.
 8. Rekrytering – tack vare att Active Match alltid är tillgänglig, sökbar, har ett bra gränssnitt och är möjlig att översätta till alla språk ger plattformen en enkel och bekväm möjlighet till rekrytering av nya medlemmar utan att ni behöver anstränga er extra.
 9. Jobb & Praktik – är din förening med i något arbetsmarknadsprojekt, så finns en färdig lösning på ActiveMatch för att tagga och göra din förening sökbar som plats för jobb och praktik.
 10. Utvecklad av många – för att ActiveMatch ska vara ett fungerande verktyg för både föreningslivet och samhället utvecklar vi ständigt sajten tillsammans med kommuner och föreningar i området. Hör gärna av dig om du har förslag på förbättringar! 

Vad kostar en årsprenumeration för en förening?

Det kostar 400 kr + moms per förening och år att vara med i ActiveMatch.

(För föreningar inom Vänersborgs kommun och Trollhättans stad är medlemskapet fritt enligt avtal.)
Läs mer och anslut din förening här!

fördelar med activematch för din kommun

Här kan du läsa mer om möjligheterna för en kommun att använda ActiveMatch för att skapa ett öppet och inkluderande fritidsliv.

 1. Inkludering – Lokala föreningar utgör en stor social plattform för nya vänskaper, nätverk, språkträning, kulturutbyte och t o m kontakter för jobb och praktik. Det är en fantastisk resurs som tyvärr kan vara svår att hitta för en person som saknar förkunskaper om svenskt föreningsliv och/eller som inte vet hur man navigerar på en kommunhemsida. ActiveMatch gör det lokala föreningslivet tillgängligt och sökbart på många språk och med ett enkelt gränssnitt på en egen plattform, där även kommunens egna fritidsverksamheter kan finnas med.
 2. Ökad hälsa – För kommunerna är ActiveMatch ett lättillgängligt och okomplicerat sätt att synliggöra alla resurser för alla invånare, stärka det lokala föreningslivet och öppna nya vägar in i samhället. En bra aktivitet på fritiden gör oss gladare och friskare på många sätt.
 3. Kommunens egna verksamheter – Vi vill att alla verksamheter i en kommun blir tillgängliga på ett likvärdigt sätt. Därför välkomnar vi kommuners egna verksamheter på sajten, på samma sätt som föreningar. Vi presenterar också aktiva platser som badplatser, löparspår, bibliotek och andra ställen där människor träffas och är aktiva på olika sätt.
 4. Individanpassad sökbarhet – Vi utgår ifrån människors egna intressen och ser dem som drivkrafter för en individ att skapa tillhörighet och delaktighet i samhället, via föreningslivet. Därför utgår sökfunktionen ifrån människors intressen och inte från kunskap om föreningslivet.
 5. Språkstöd – Föreningarnas presentation översätts automatiskt till andra språk med hjälp av Google translate. Det blir inte perfekt men det blir mer begripligt för någon som saknar språkkunskaper i svenska, än ingen översättning alls.
 6. Fritidstolkar – Vi tror att varje människa har flera resurser att bidra med och en av dem är språket. Många som kommer från andra delar av världen har flera språk med sig i bagaget och kan använda dem för att hjälpa andra att göra sig förstådda, t ex vid ett första möte mellan en medlem och en förening. Därför har vi infört ett system med Fritidstolkar som tar vara på människors språkförmågor.
 7. Volontärer – Alla föreningar sliter och att det ibland behövs en extra hand. Därför samlar vi på folk som vill hjälpa till i bland som Volontär. Det är också ett utmärkt sätt för nya kommunmedborgare att lära känna sitt lokala föreningsliv och prova på en verksamhet.
 8. Stödfunktioner – Det kan vara dyrt att utöva en aktivitet, därför finns länk till kommunens egna stödfunktioner för föreningsliv och till lokala Fritidsbanker där man kan låna utrustning så att man kan prova på innan man investerar i cyklar, klubbor, skor och annat man behöver.
 9. Inspiration – för att bra exempel ska sprida sig i kommunen och så att föreningar ska kunna ta vara på varandras idéer och initiativ, finns en sida med goda exempel och tips på hur man som förening kan skapa ett schysst och välkomnande klimat. På Good Practice finns Locker room talk, Sverige United, Hela Sverige rullar och länkar till projekt som kan inspirera föreningar att  driva era egna inkluderings-projekt.
 10. Jobb & Praktik – många kommuner tar vara på sitt föreningsliv för att få ut människor i jobb och praktik. Har ni ett liknande arbetsmarknadsprojekt, så finns en färdig lösning på ActiveMatch för att tagga och göra föreningar och praktikplatser sökbara. Vi har möjlighet att anpassa sökning och landningssida till varje kommuns lösning så att människor kan hitta föreningar som erbjuder jobb, praktik på ett effektivt och enkelt sätt.
 11. Rekrytering till föreningslivet – Active Match stärker det lokala föreningslivet och hjälper samhället att ge fler människor i en aktiv och meningsfull fritid.
 12. Utvecklad av många – för att ActiveMatch ska vara ett fungerande verktyg för både föreningslivet och samhället utvecklar vi sajten tillsammans med Trollhättans Stad, Innovatum Startup och föreningar i området. Vi har också ett samarbete med Högskolan Väst som är intresserade av att tillsammans med oss undersöka vilka effekter ett öppet och tillgängligt föreningsliv kan få för en kommun och alla som bor i den. Vi söker ständigt nya utlysningar. Hör gärna av dig om du har förslag på förbättringar! 

Vad kostar en årsprenumeration för en kommun?

Det kostar 1 kr + moms per kommuninvånare och år för en liten och medelstorkommun att vara med och få en egen kommunanpassad lösning på ActiveMatchs plattform.

Det är en prismodell som vi har utvecklat för att alla kommuner ska ha råd att använda tjänsten och göra sina föreningar tillgängliga. För våra största kommuner med väldigt många kommuninvånare diskuterar vi oss fram till en lösning tillsammans och skapar anpassade avtal. Kontakta oss för prisförslag.

Trollhättans Stad hjälper oss att utveckla ActiveMatch och anpassa funktionerna så att de blir effektiva och bra verktyg för en kommun. Här kan ni se deras sida.

Translate